ORBADEN RIVIERA PILSNER

Vi hoppas du ska känna den härligt beska, kryddiga och något mintiga smaken från perlehumlen, liksom den rena och klara kornsmaken från Pilsnermalten. Den ljusa färgen kommer även den från den varsamt rostade pilsnermalten. Pilsnerjästen som är av tysk typ ger ölet dess rena smak.

STORYN

Under 30-talet började turismen ordentligt skjuta fart till Hälsinglands egen Riviera. I broschyrerna sades det att inte ens Västkusten kunde utstå en jämförelse med Orbadens strand. År 1934 tog den kända skådespelaren Elis Ellis över restaurangen invid stranden. Stockholms kulturelit hade funnit sig ett vattenhål. Men det tilltagande festandet, nakenbaden och den enligt lag förbjudna tvådelade baddräkten som användes upprörde kyrkan. Orbaden hade blivit ett syndens näste. Ändå valde länsman att se mellan fingrarna och låta festligheterna fortsätta. Han gick till och med så långt som att tillåta både den tvådelade baddräkten och nakenbaden på semesterorten. Kanske var det en sådan ovanlig frihet som lockade skådespelerskan Ingrid Bergman till Hälsingestranden för att spela in film. Och möjligen var det också detta unika privilegium tillsammans med Orbadens frigjorda festligheter som var orsaken till att det aldrig blev någon film för vita duken. Det lämnades i alla fall spår från inspelningen. Huset på stranden som filmteamet bodde i liksom omklädningsrummen står kvar än i dag.

ELECTRIC BOY AMERICAN PALEALE

Vår förhoppning är att du förutom att njuta av en god dryck också ska känna den friska och kraftfulla smaken av citrus, grape och tallbarr från Cascadehumlen, liksom den mjuka, runda och fylliga smaken från Pale Ale-malten. Ölets bärnstensfärgade ton härrör även den från malten. Den amerikanska alejäst vi valt lyfter fram humlen och ger ölet dess behagliga beska.

STORYN

Gustav Zander Valentin Nord var en helt vanlig pojke fram till att han under jullovet 1919 uppskrämd bevittnade ett stort slagsmål som bröt ut på gården där han bodde med sin mormor och morfar. De märkliga fenomen som senare gjorde honom känd uppstod redan samma kväll då Zander skulle sova. Det hördes oförklarliga knackningar och andra ljud i väggarna. Under åren som följde kunde flera vittnen, däribland folkskolläraren, prästen, länsman och en psykologiproffessor från Uppsala, berätta om många olika märkligheter.  En händelse tilldrog sig under en slåtterlunch i byn då Zander plötsligt började sväva på sin stol och inte mindre än tre slåtterkarlar utan framgång försökte få ner honom på jorden igen. Då Zanders far, Hjalmar, fick höra om sin pojkes kraft tryckte han upp vykort med sin son som motiv. Avsikten var att resa runt med pojken där han med tankens kraft skulle få det nymodiga elektriska ljuset att tändas och släckas. (Det är ett av dessa vykort som pryder etiketten på detta öl.) De här turerna gillades dock inte av barnavårdsnämnden. I samband med deras ingripande görs en större utredning i Stockholm vilket utmynnar i en behandling, möjligen med elchocker enligt tidsandan. Efter denna behandling upphör fenomenen och Zander blir under resten av sitt liv lämnad i fred från dessa påfrestande krafter.

RED OCTOBER RED LAGER

Vår förhoppning är att du förutom att njuta av en god dryck också ska känna den fräscha fruktiga smaken av mandarin från humlen Mandarina Bavaria, liksom den nötiga och fylliga smaken från Münchenermalten. Den härliga kopparfärgen härrör även den från den djuprostade malten. Den lagerjäst av bayersk typ vi valt ger en ren smak som lyfter fram såväl malten som humlen i ölet.

STORYN

Oktober 1901 begås två blodiga dubbelmord som skulle skaka om Hälsingland. Det var den 16 oktober på gården Lill-Kurland utanför Vallsta som någon klockan tre på natten kryper fram ur mörkret på vinden. Knackningar hörs på dörren till Ingrid Jonsdotters sängkammare och när hon öppnar möts hon av ett kraftigt knivhugg. Mördaren ser Ingrid falla till golvet och går in till maken Lars och hugger honom upprepade gånger i ansiktet med samma kniv. Därefter bryter sig brottslingen in i parets kassaskåp och lämnar sedan gården med ett på den tiden stort byte på 2000 kronor. Precis en vecka före mördas Johan Olsson och hans fru Ingrid i byn Isbo utanför Delsbo. På den här tiden härjar Delsboligan i Hälsingland, så ordningsmaktens blickar riktas snabbt åt deras håll. Delsboligans ledare Nils Fredrik Åkerberg som bedöms vara skyldig till dåden döms till döden, men får istället ruttna en livstid i fängelse. Han erkänner aldrig det brott han blivit dömd för innan han dör år 1934, 86 år gammal och påtagligt märkt av sinnessjukdom. Nils Fredrik Åkerberg levde egentligen ett hederligt liv fram till 42 års ålder innan han slog in på den kriminella banan. Hemligheten om varför han ska ha färgat oktobernatten röd i Hälsingland år 1901 tog han med sig i graven.

HELLSINGLAND INDIA PALEALE

Vår förhoppning är att du förutom att njuta av en god dryck också ska känna den friska och kraftfulla smaken av citrus, grape och tallbarr från Cascadehumlen, liksom den nötiga och fylliga smaken från Münchenermalten, som också ger ölet dess djupa kopparfärg. Den amerikanska alejäst vi valt lyfter fram humlen maximalt och ger ölet dess distinkta beska.

STORYN

”Vi hade en gång en länsman men han försvann.” Uttrycket kommer från Hälsingland år 1892. Det var den 1 maj och de tre bröderna Carl, Anders och Johan Pettersson hade dagen innan kommit över 80 liter brännvin som nu skulle säljas av och drickas upp. Ett dussin män hade samlats på gården för rusdrycker och kortspel. Vid halvfemtiden på eftermiddagen dyker kronolänsman Albert Gawell och fjärdingsmannen Olof Norén upp för att stoppa det olagliga lönnkrögeriet som bröderna organiserat ihop med fadern. Ett våldsamt tumult bryter ut när Gawell och Norén försöker ta sig in till spriförrådet för att ta brännvinskaggarna i beslag. Den bara 17 år gamla Carl avlossar ett skott från sitt gevär som träffar Norén rätt i bröstkorgen. Nästa skott riktas mot Gawell som trots livshotande skador lyckas fly. Han avlider 11 dagar senare i svåra plågor. Rättegången inleds den 14 maj 1892 vid södra Hälsinglands häradsrätt där den äldsta brodern Johan döms till döden för anstiftande av dubbelmord. De yngre bröderna Carl och Anders döms båda till livstids fängelse på Långholmen i Gävle och fadern Olov döms till ett år. Vid domsdagen skiljs Johans huvud från kroppen med ett enda hugg, men den länsman som försvann kom aldrig åter.

MISS SAISON SAISON

Det här ölet domineras av dess champagnejäst som starkt bidrar till smakerna. En smak av champagne men även en lätt touch av veteöl beskriver på ett bra sätt de smaker du känner när du njuter av detta öl. Saison är franska för skördetid och under de varma skördedagarna på fälten drack man förut detta öl för att svalka sig. 

STORYN

Wilhelmina Skogh från Gotland tog som 12-åring båten över till Stockholm driven att finna lycka. Det var på 1860-talet och hon får snart arbete i disken på en restaurang. Wilhelmina arbetar långa dagar och avancerar snabbt. Vid sidan av arbetet börjar hon studera språk och bokföring med ett tydligt mål att en dag starta en egen rörelse. I 20-årsåldern flyttar hon upp till Gävle och sex år senare får hon chansen att inrätta och driva järnvägsrestaurangen i Storvik. Efter åtta års hårt arbete startar hon år 1884 en av sina första egna hotellrörelser när hon köper järnvägshotellet i Bollnäs. För att knyta samman kontakten mellan hennes flera hotell drar hon på eget initiativ telefonledningar mellan byggnaderna, detta långt innan telefon blir vanligt i området. Ledningarna skänker hon senare till staten när hon år 1902 når toppen av sin karriär som VD för Grand Hôtel i Stockholm. Här driver hon igenom stora projekt och uppför bland annat Grand Hôtel Royal och den storartade festlokalen Vinterträdgården. Wilhelmina gör klassresan från driven servitris till hotelldrottning i Stockholm, ändå sägs det att hon avlider ekonomiskt utblottad år 1926. Och kanske är det just därför som det talas om att den gamla hotellentreprenören spökar runt i korridorerna på Grand Hôtel.

RABOTS MISSION BLONDE

Vi hoppas du ska tilltalas av den belgiska klosterjästen vi valt i denna Ale. Perlehumle och pilsnermalt i all ära, men i detta öl är det jästen som håller i taktpinnen!

STORYN

Den första att bestiga Sveriges högsta topp var en fransman i långkalsonger. 16 augusti 1883 nådde upptäcktsresaren Charles Rabot den norska kusten med båt. I sällskap av tre norrmän från trakten lämnade han Bugholm med sikte på Kebnekaise. Expeditionens utrustning var väldigt sparsam – två aluminiumkoppar, en sked, en gaffel och en kaffepanna. Med sex dagars vandring i benen genom ett väglöst land på 100 kilometer och blöta av regn nådde de slutligen det mäktiga berget och dess bländvita toppglaciär i solsken. Det var för att spara på sina enda par byxor som Charles Rabot lämnade lägerplatsen i långkalsonger. Klockan fyra på eftermiddagen den 22 augusti besteg sällskapet den skarpkantade sadeln mellan nord- och sydtoppen. Vid sjutiden på kvällen nådde de Kebnekaises sydtopp. Toppglaciären som på den tiden mätte 2130 m ö.h. når nu bara cirka 2097 m ö.h. Bestiger du glaciärtoppen idag passerar du i det västra massivet den glaciär som kallas Rabots glaciär, uppkallad efter fransmannens strapatsfyllda äventyr i långkalsonger.