En Bryggdag

Att brygga en sats öl tar en dryg arbetsdag. Sätter man igång 07.00 kan man förvänta sig vara klar framåt 16.00-17.00 beroende på hur det fungerat under dagen. Första steget är att se till att det finns vatten som håller rätt temperatur, vi vill ha ca 80°C på det vatten vi tar in i mäskkärlet. Sedan mäskar vi i, d.v.s. vi häller i malten samtidigt som en omrörare i mäskkärlet ser till att malten blandas med vattnet. Den här processen gör att temperaturen sjunker allteftersom vi häller i alltmer av den rumstempererade malten. Vi vill tillslut hamna på 66°C för att få ett så bra utbyte av malten som möjligt. Här får mäsken vila under ca en timme innan vi börjar laka på 76-gradigt vatten och efter ännu en timme har vattnet lakat sig igenom mäskbädden och dragit med sig allt socker från malten in till kokaren.
Nu startar vi kokaren och då vi kommer upp i 100°C har vi en koktid på 90 minuter framför oss. Koket är en viktig del av processen eftersom eventuella bakterier elimineras, och det är här vi tillsätter humlen! Då koket varat i 15 minuter tillsätter vi ”bittergivan”. Det är den humlen som kommer att ge ölet dess beska. Det är främst här man vill ha en humletyp med hög alfasyrehalt för att få mycket beska ur en mindre mängd humle. Sedan lämnar vi koket ifred i en timme innan vi 15 minuter från slutet tillsätter smakgivan. Som namnet antyder är det från denna giva humlesmaken på ölet till största del kommer. Då koket är klart tillsätter vi aromgivan som ger ölet dess doft.
Härefter sätter vi snurr på hela koket för att skapa en kon i mitten av kärlet där malt och humlerester kan samlas. Vi tappar sedan den kokheta stamvörten från ett tapprör vid sidan av konen och in i en värmeväxlare som kyler ner vätskan till 23 eller 27 grader beroende på om vi för dagen brygger lager eller ale. Den kylda stamvörten slussas nu vidare till fermenteringstanken där den sedan ska jäsas ut. Det är nu vi tillsätter jästen.
När allting är klart diskas och rengörs hela anläggningen och alla redskap som använts. Den förbrukade malten, draven, tas omhand av en bonde i närheten och används som djurfoder.

Här tar bryggardagen slut och 500 liter öl ligger i fermenteringstanken och börjar så smått att jäsa.

Ölet jäser sedan i ca 4-8 dagar beroende på öltyp, vi jäser vår lager på 12°C och vår ale på 20°C. Lagern tar längst tid på sig. Så är det även i mognadsfasen som sedan tar vid. Vi kyler då ölet ner till ca 0°C och låter det mogna. Det här är en viktig fas då ölet klarnar tack vare att jästpartiklar m.m. klumpar ihop sig och sjunker mot botten. Det viktigaste är ändå att smaken på ölet mognar vid den här låga temperaturen och efter några veckor, längre för lager än ale, sitter smakerna som de ska och det är dags för tappning. Sedan är det bara att låta flaskan hitta vägen till strupen!