Humle

Cascade

Cascadehumlen är den första amerikanska humlen som kom till Sverige. Det är en av de mest populära amerikanskasorterna och används med fördel till såväl smak som aromgivor. Den vanligaste beskrivningen av Cascade brukar vara en frisk arom av citrus och grapefrukt, med inslag av tallbarr.

Perle

Tysk humle från Hallertau-regionen i Bayern. Medelhög beska och en kryddig och lite mintig arom. En humle som tack vare sin relativt höga nivå av alfasyra passar som såväl bitter som aromhumle.

Mandarina Bavaria

Det här är en ny humlesort som varit tillgänglig för bryggare sedan 2012. Dess höga nivå av alfasyra kombinerat med fina aromegenskaper gör att den passar sig för såväl bitterhumle som aromhumle. Aromen är sötaktig med tydlig fruktighet av framförallt mandarin.

 

Malt

Münchenermalt

Münchemermalten är i grund och botten en pilsnermalt som rostats på en högre temperatur, kring 105-120°C. På det sättet fås en malt som avger en mörkare färg till ölet och samtidigt bidrar med sötma då jästen inte klarar av att jäsa ut sockerarterna i lika hög utsträckning som för t.ex. pilsnermalt. Restsötman gör att Münchenermalten passar utmärkt för alkoholstarkare brygder. Sötman balanserar då alkoholhalten så att ölen inte känns spritig.

Pilsnermalt

Pilsnermalten är den absolut vanligaste basmalten i världen. Den ger ett bra utbyte, dvs den jäser ut bra och man får mycket alkohol per kilogram malt. Det gör också att restsötman är låg eftersom nästan allt socker omvandlats till alkohol. Vår pilsnermalt rostas varligt på en temperatur av ca 70-80°C.

Palealemalt

Palealemalt är den vanligaste basmalten för att brygga ale på. Den ger liksom pilsnermalten ett bra utbyte av alkohol per kilogram malt. Den rostas på en något högre temperatur än pilsnermalten och kan därför upplevas som en aning mörkare, även om skillnaden är hårfin. Vår palealemalt ger ett lite disigare öl om man jämför med ölsorter bryggda på pilsnermalt.