ORBADEN RIVIERA PILSNER

Vi hoppas du ska känna den härligt beska, kryddiga och något mintiga smaken från perlehumlen, liksom den rena och klara kornsmaken från Pilsnermalten. Den ljusa färgen kommer även den från den varsamt rostade pilsnermalten. Pilsnerjästen som är av tysk typ ger ölet dess rena smak.

STORYN

Under 30-talet började turismen ordentligt skjuta fart till Hälsinglands egen Riviera. I broschyrerna sades det att inte ens Västkusten kunde utstå en jämförelse med Orbadens strand. År 1934 tog den kända skådespelaren Elis Ellis över restaurangen invid stranden. Stockholms kulturelit hade funnit sig ett vattenhål. Men det tilltagande festandet, nakenbaden och den enligt lag förbjudna tvådelade baddräkten som användes upprörde kyrkan. Orbaden hade blivit ett syndens näste. Ändå valde länsman att se mellan fingrarna och låta festligheterna fortsätta. Han gick till och med så långt som att tillåta både den tvådelade baddräkten och nakenbaden på semesterorten. Kanske var det en sådan ovanlig frihet som lockade skådespelerskan Ingrid Bergman till Hälsingestranden för att spela in film. Och möjligen var det också detta unika privilegium tillsammans med Orbadens frigjorda festligheter som var orsaken till att det aldrig blev någon film för vita duken. Det lämnades i alla fall spår från inspelningen. Huset på stranden som filmteamet bodde i liksom omklädningsrummen står kvar än i dag.

ELECTRIC BOY AMERICAN PALEALE

Vår förhoppning är att du förutom att njuta av en god dryck också ska känna den friska och kraftfulla smaken av citrus, grape och tallbarr från Cascadehumlen, liksom den mjuka, runda och fylliga smaken från Pale Ale-malten. Ölets bärnstensfärgade ton härrör även den från malten. Den amerikanska alejäst vi valt lyfter fram humlen och ger ölet dess behagliga beska.

STORYN

Gustav Zander Valentin Nord var en helt vanlig pojke fram till att han under jullovet 1919 uppskrämd bevittnade ett stort slagsmål som bröt ut på gården där han bodde med sin mormor och morfar. De märkliga fenomen som senare gjorde honom känd uppstod redan samma kväll då Zander skulle sova. Det hördes oförklarliga knackningar och andra ljud i väggarna. Under åren som följde kunde flera vittnen, däribland folkskolläraren, prästen, länsman och en psykologiproffessor från Uppsala, berätta om många olika märkligheter.  En händelse tilldrog sig under en slåtterlunch i byn då Zander plötsligt började sväva på sin stol och inte mindre än tre slåtterkarlar utan framgång försökte få ner honom på jorden igen. Då Zanders far, Hjalmar, fick höra om sin pojkes kraft tryckte han upp vykort med sin son som motiv. Avsikten var att resa runt med pojken där han med tankens kraft skulle få det nymodiga elektriska ljuset att tändas och släckas. (Det är ett av dessa vykort som pryder etiketten på detta öl.) De här turerna gillades dock inte av barnavårdsnämnden. I samband med deras ingripande görs en större utredning i Stockholm vilket utmynnar i en behandling, möjligen med elchocker enligt tidsandan. Efter denna behandling upphör fenomenen och Zander blir under resten av sitt liv lämnad i fred från dessa påfrestande krafter.

RED OCTOBER RED LAGER

Vår förhoppning är att du förutom att njuta av en god dryck också ska känna den fräscha fruktiga smaken av mandarin från humlen Mandarina Bavaria, liksom den nötiga och fylliga smaken från Münchenermalten. Den härliga kopparfärgen härrör även den från den djuprostade malten. Den lagerjäst av bayersk typ vi valt ger en ren smak som lyfter fram såväl malten som humlen i ölet.

STORYN

Oktober 1901 begås två blodiga dubbelmord som skulle skaka om Hälsingland. Det var den 16 oktober på gården Lill-Kurland utanför Vallsta som någon klockan tre på natten kryper fram ur mörkret på vinden. Knackningar hörs på dörren till Ingrid Jonsdotters sängkammare och när hon öppnar möts hon av ett kraftigt knivhugg. Mördaren ser Ingrid falla till golvet och går in till maken Lars och hugger honom upprepade gånger i ansiktet med samma kniv. Därefter bryter sig brottslingen in i parets kassaskåp och lämnar sedan gården med ett på den tiden stort byte på 2000 kronor. Precis en vecka före mördas Johan Olsson och hans fru Ingrid i byn Isbo utanför Delsbo. På den här tiden härjar Delsboligan i Hälsingland, så ordningsmaktens blickar riktas snabbt åt deras håll. Delsboligans ledare Nils Fredrik Åkerberg som bedöms vara skyldig till dåden döms till döden, men får istället ruttna en livstid i fängelse. Han erkänner aldrig det brott han blivit dömd för innan han dör år 1934, 86 år gammal och påtagligt märkt av sinnessjukdom. Nils Fredrik Åkerberg levde egentligen ett hederligt liv fram till 42 års ålder innan han slog in på den kriminella banan. Hemligheten om varför han ska ha färgat oktobernatten röd i Hälsingland år 1901 tog han med sig i graven.

HELLSINGLAND INDIA PALEALE

Vår förhoppning är att du förutom att njuta av en god dryck också ska känna den friska och kraftfulla smaken av citrus, grape och tallbarr från Cascadehumlen, liksom den nötiga och fylliga smaken från Münchenermalten, som också ger ölet dess djupa kopparfärg. Den amerikanska alejäst vi valt lyfter fram humlen maximalt och ger ölet dess distinkta beska.

STORYN

”Vi hade en gång en länsman men han försvann.” Uttrycket kommer från Hälsingland år 1892. Det var den 1 maj och de tre bröderna Carl, Anders och Johan Pettersson hade dagen innan kommit över 80 liter brännvin som nu skulle säljas av och drickas upp. Ett dussin män hade samlats på gården för rusdrycker och kortspel. Vid halvfemtiden på eftermiddagen dyker kronolänsman Albert Gawell och fjärdingsmannen Olof Norén upp för att stoppa detolagliga lönnkrögeriet som bröderna organiserat ihop med fadern. Ett våldsamt tumult bryter ut när Gawell och Norén försöker ta sig in till spriförrådet för att ta brännvinskaggarna i beslag. Den bara 17 år gamla Carl avlossar ett skott från sitt gevär som träffar Norén rätt i bröstkorgen. Nästa skott riktas mot Gawell som trots livshotande skador lyckas fly. Han avlider 11 dagar senare i svåra plågor. Rättegången inleds den 14 maj 1892 vid södra Hälsinglands häradsrätt där den äldsta brodern Johan döms till döden för anstiftande av dubbelmord. De yngre bröderna Carl och Anders döms båda till livstids fängelse på Långholmen i Gävle och fadern Olov döms till ett år. Vid domsdagen skiljs Johans huvud från kroppen med ett enda hugg, men den länsman som försvann kom aldrig åter.

MISS SAISON SAISON

Det här ölet domineras av dess champagnejäst som starkt bidrar till smakerna. En smak av champagne men även en lätt touch av veteöl beskriver på ett bra sätt de smaker du känner när du njuter av detta öl. Saison är franska för skördetid och under de varma skördedagarna på fälten drack man förut detta öl för att svalka sig. 

STORYN

Wilhelmina Skogh från Gotland tog som 12-åring båten över till Stockholm driven att finna lycka. Det var på 1860-talet och hon får snart arbete i disken på en restaurang. Wilhelmina arbetar långa dagar och avancerar snabbt. Vid sidan av arbetet börjar hon studera språk och bokföring med ett tydligt mål att en dag starta en egen rörelse. I 20-årsåldern flyttar hon upp till Gävle och sex år senare får hon chansen att inrätta och driva järnvägsrestaurangen i Storvik. Efter åtta års hårt arbete startar hon år 1884 en av sina första egna hotellrörelser när hon köper järnvägshotellet i Bollnäs. För att knyta samman kontakten mellan hennes flera hotell drar hon på eget initiativ telefonledningar mellan byggnaderna, detta långt innan telefon blir vanligt i området. Ledningarna skänker hon senare till staten när hon år 1902 når toppen av sin karriär som VD för Grand Hôtel i Stockholm. Här driver hon igenom stora projekt och uppför bland annat Grand Hôtel Royal och den storartade festlokalen Vinterträdgården. Wilhelmina gör klassresan från driven servitris till hotelldrottning i Stockholm, ändå sägs det att hon avlider ekonomiskt utblottad år 1926. Och kanske är det just därför som det talas om att den gamla hotellentreprenören spökar runt i korridorerna på Grand Hôtel.

JEAN LUDVIG ALE

Kommer snart! 

STORYN

I 60 år bodde en gladlynt man i en koja uppe i Vallstaskogen i Hälsingland. Ofta sågs han sitta
med sitt dragspel inne i samhället spelande egenkomponerade visor. De kronor han tjänade på sin sång handlade han mat för åt skogens djur. Ludde i skogen kallades han. Jean Ludvig Rönnberg föddes på julafton år 1922 i ordning tio av tolv syskon. Under kriget tjänstgjorde han inom det militära för att sedan arbeta som dräng vid olika gårdar. Det var för att inte vara till besvär som han lämnade det trånga familjehemmet för skogen. I en gammal masonitbarack på omkring tolv kvadratmeter bodde Ludde utan el och vatten. Järnspisen i kojan
höll honom varm, han tvättade sig i bäcken och diktade ihop sina texter i skenet av stearinljus. Till sällskap hade han en radio och sina vänner djuren. Han sa: ”Nej, inte fattas det någonting när man har det så bra som man någonsin kan ha.” På skärtorsdagsmorgonen år 2009 somnade Ludde in, 86 år gammal. Och ännu idag står kojan kvar uppe i skogen.

STINTANS LÄTTA SAISON

En frisk, ungdomlig, humledoft med ett aromatiskt inslag av mandarin. Smaken bär toner av grape och tallbarr som dröjer sig kvar. 

STORYN

Ida Albertina Gavell-Blumenthal föddes vid Arbrå Prästgård den 4/11 1868. Ida växte upp i ett prästhem och samlade de sägner, visor och historier som hon hörde i bondgårdar och på fäbodvallar. Hon hade en naturlig berättargåva som hon förmedlade med värme, humor och slagfärdighet. Hon konfirmerades i Delsbo där hon lärde känna Dellborna med deras liv och lynnen, vilka hon hade med i sina berättelser och visor. Efter att ha gått Sjölanders flickskola i Gävle arbetade Ida vid Norrlandspostens kontor (1888-95). 1895 uppträdde Ida första gången på Skansen i Stockholm och blev där en centralfigur. Iklädd Delsbodräkten sjöng  hon visor och berättade sina historier. Även i radio och i ett antal filmer kom hon att bli en känd person. Hon turnerade under många år i Norden och vid två tillfällen i svenskbygderna i USA som berättare av dråpliga hälsingehistorier och oftast med musikillustrationer på spilåpipa och sång. Ida avled i Stockholm 14maj 1953, 83 år gammal. Hon var och är mest känd under namnet Delsbostintan. 

 

REVOLVER HARRY DIPA

Vi hoppas att du skall tilltalas av denna bomb av humle! Vi har lyxat till det och använt stora mängder av humlet Cascade. Fruktig smak med liten sötma och tydlig beska, inslag av torkad frukt, sirap, honung och apelsin 

STORYN

Harry Södermans far var kronofogden i Jämtlands östra fögderi. Han hette Pehr Söderman (1852–1914) och kom ursprungligen från Undersviks socken i HälsinglandSom ung cyklade Harry från Sverige hela vägen till Turkiet, för att sedan fortsätta rundresan i Mellanöstern till bland annat Syrien och Irak. Under färden, som varade i nästan två år, skickade han resereportage till svenska tidningar. 1926 fick han möjlighet att studera kriminalteknik för den framstående franske kriminalteknikern Edmond Locard vid Lyons universitet. Där avlade han doktorsexamen år 1928 med en avhandling i ballistik i vilken han beskrev metoden för att identifiera vilket vapen en kula avfyrats från.

Han blev docent i kriminalteknik vid Stockholms universitet år 1930. Han reste sedan till USA för att ta del av de senaste rönen inom kriminaltekniken, och var chef för staden New Yorks polislaboratorium under året 1934. 1939 blev han utsedd till chef för den nystartade Statens Kriminaltekniska Anstalt (SKA), föregångaren till Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL), som han ledde fram till 1953. 1937 blev Astrid Lindgren anställd som hans sekreterare.

Under andra världskriget fick Harry Söderman 1942 uppdraget att i hemlighet sätta upp en norsk polisstyrka baserad på norrmän som flytt till Sverige på grund av den tyska ockupationen av Norge. I takt med att krigsläget förbättrades för de allierade blev utbildningen mer militärt inriktad. En styrka med danskar sattes också upp. Totalt utbildades 15,000 norrmän och 3,000 danskar. I krigets slutskede i maj 1945 befann sig Harry Söderman i Oslo för att förhandla om frigivning av norska fångar, särskilt de som var internerade på Grini. Han deltog i Oslos befrielse vid Tysklands kapitulation. Harry avled 1956 av en hjärtattack under ett uppdrag i den nordafrikanska staden Tanger, och är begravd på kyrkogården vid Turinge kyrka utanför Nykvarn, nära sitt dåvarande hem på Berga gård.