Våra Ölsorter

ORBADEN RIVIERA PILSNER

Vi hoppas du ska känna den härligt beska, kryddiga och något mintiga smaken från perlehumlen, liksom den rena och klara kornsmaken från Pilsnermalten. Den ljusa färgen kommer även den från den varsamt rostade pilsnermalten. Pilsnerjästen som är av tysk typ ger ölet dess rena smak.

STORYN

Redan på 1920-talet kunde man i den första turistbrochyren läsa att inte ens de mest berömda badstränderna på Västkusten kunde “uthärda en jämförelse” med Orbadens strand. Under 30- och 40-talen sköt turismen ordentlig fart. 1934 tog den kände skådespelaren Elis Ellis över restaurangen i Orbaden och det gorde att Stockholms kulturelit fann ett vattenhål. Ett tilltagande festande gorde att somliga började rynka på näsan och under 1940-talet tog kyrkan ton och menade att Orbaden blivit ett “syndens näste”. Det var särskilt baden som uprörde. Den enligt lag förbjudna tvådelade baddräkten användes, och t.o.m. nakenbad förekom. Länsman som undersökte saken valde att se mellan fingrarna och lät festligheterna fortsätta. Han gick faktiskt så långt att han gjorde ett undantag och tillät både hel- och halvnakna bad i Orbaden. Sådana här friheter var  mycket ovanliga, för att inte säga unika i dåtidens Sverige. Det var under den här eran Ingrid Bergman kom till Orbaden för att spela in en film. Filmteamet bodde i ett hus på stranden som byggdes för filminspelningen och omklädningsrummen liksom allt annat finns kvar än i dag. Någon film blev emellertid aldrig färdigställd, kanske berodde det på att det fanns så mycket annat att ta sig för i Orbaden.

 

ELECTRIC BOY

AMERICAN PALEALE

Vår förhoppning är att du förutom att njuta av en god dryck också ska känna den friska och kraftfulla smaken av citrus, grape och tallbarr från Cascadehumlen, liksom den mjuka, runda och fylliga smaken från Pale Ale-malten. Ölets bärnstensfärgade ton härrör även den från malten. Den amerikanska alejäst vi valt lyfter fram humlen och ger ölet dess behagliga beska.

STORYN

Gustav Zander Valentin Nord var en helt vanlig pojke fram till att han under jullovet 1919 uppskrämd bevittnade ett stort slagsmål som bröt ut på gården där han bodde med sin mormor och morfar. De märkliga fenomen som senare gjorde honom känd uppstod redan samma kväll då Zander skulle sova. Det hördes oförklarliga knackningar och andra ljud i väggarna. Under åren som följde kunde flera vittnen, däribland folkskolläraren, prästen, länsman och en psykologiproffessor från Uppsala, berätta om många olika märkligheter.  En händelse tilldrog sig under en slåtterlunch i byn då Zander plötsligt började sväva på sin stol och inte mindre än tre slåtterkarlar utan framgång försökte få ner honom på jorden igen. Då Zanders far, Hjalmar, fick höra om sin pojkes kraft tryckte han upp vykort med sin son som motiv. Avsikten var att resa runt med pojken där han med tankens kraft skulle få det nymodiga elektriska ljuset att tändas och släckas. (Det är ett av dessa vykort som pryder etiketten på detta öl.) De här turerna gillades dock inte av barnavårdsnämnden. I samband med deras ingripande görs en större utredning i Stockholm vilket utmynnar i en behandling, möjligen med elchocker enligt tidsandan. Efter denna behandling upphör fenomenen och Zander blir under resten av sitt liv lämnad i fred från dessa påfrestande krafter.

RED OCTOBER  

RED LAGER

Vår förhoppning är att du förutom att njuta av en god dryck också ska känna den fräscha fruktiga smaken av mandarin från humlen Mandarina Bavaria, liksom den nötiga och fylliga smaken från Münchenermalten. Den härliga kopparfärgen härrör även den från den djuprostade malten. Den lagerjäst av bayersk typ vi valt ger en ren smak som lyfter fram såväl malten som humlen i ölet.

STORYN

Två oktobernätter 1901 skulle komma att skaka om hälsingarna ordentligt. Den 9:e oktober mördades Johan Olsson och hans fru Ingrid i byn Isbo utanför Delsbo. Precis en vecka senare inträffade ett annat dubbelmord på gården Lill-Kurland utanför Vallsta. Mördaren hade enligt polisens rekonstruktion gömt sig på vinden och vid tretiden på natten kommit ner och knackat på dörren till sovkammaren där Ingrid Jonsdotter sov. Hon öppnar och möts av ett kraftigt knivhugg, efter en hård strid avlider Ingrid och mördaren går vidare in till den sovande maken Lars som får ta emot flera hugg i ansiktet. Då  även Lars är död ger sig mördaren i kast med kassaskåpet där bytet så småningom blir 2000 kronor, en förmögenhet på den här tiden. I dessa dagar härjade den s.k. Delsboligan i Hälsingland och ordningsmaktens blickar riktades snabbt åt det hållet. Ledaren för ligan hette Nils Fredrik Åkerberg, och det var han som där och då bedömdes som skyldig till dåden. Han dömdes till döden, men fick med tiden sitt straff omvandlat till livstid. Han erkände aldrig det brott han blivit dömd för och dör påtagligt märkt av sinnessjukdom i fängelse 1934. Han är då hela 86 år gammal. Till saken hör att han levde ett hederligt liv fram till 42 års ålder, åren som kommer därefter fram till hans arrestering är desto mer kriminella. Ett stycke svensk kriminalhistoria.

HELLSINGLAND

INDIA PALEALE

Vår förhoppning är att du förutom att njuta av en god dryck också ska känna den friska och kraftfulla smaken av citrus, grape och tallbarr från Cascadehumlen, liksom den nötiga och fylliga smaken från Münchenermalten, som också ger ölet dess djupa kopparfärg. Den amerikanska alejäst vi valt lyfter fram humlen maximalt och ger ölet dess distinkta beska.

STORYN

Uttrycket “Vi hade en gång en länsman men han försvann” ansågs under många år beskriva hälsingarnas lynne. Bakgrunden kommer från en händelse som utspelade sig  under 1 maj år 1892.

De tre bröderna Pettersson hade kommit över 80 liter brännvin dagen innan och det skulle nu säljas av och drickas upp. En grupp om dryga dussinet män sätter sig ner på torpet och börjar dricka och spela kort. Vid halvfemtiden på eftermiddagen kommer kronolänsman Albert Gawell och fjärdingsmannen Olof Norén för att ta itu med lönnkrögeriet.
Det hela bär sig inte bättre än att den yngste sonen Carl gör sig skyldig till dubbelmord – ivrigt påhejad av såväl sina bröder som sin far. Carl är vid tillfället 17 år gammal. Rannsakningarna inleds den 14 maj 1892 vid södra Hälsinglands häradsrätt. Den äldsta brodern, Johan, (som pryder etiketten till detta öl) döms till döden för uppvigling och anstiftande av mord. De båda andra bröderna, Carl och Anders, döms till livstids fängelse och fadern, Olov, döms till ett år. Johan hoppar, stödd på sin krycka som han p.g.a. förlamning begagnat sig av sedan sex års ålder, fram till stupstocken på fängelsegården i Gävle. Skarprättaren A.G. Dahlman skiljer huvudet från kroppen med ett enda hugg. De yngre bröderna dör i 35-årsåldern på Långholmen. Ett sorgligt slut på en sorglig historia.

MISS SAISON

SAISON

Det här ölet domineras av dess champagnejäst som starkt bidrar till smakerna. En smak av champagne men även en lätt touch av veteöl beskriver på ett bra sätt de smaker du känner när du njuter av detta öl. Saison är franska för skördetid och under de varma skördedagarna på fälten drack man förut detta öl för att svalka sig. 

STORYN

Det här är historien om Gotlandsfödda Wilhelmina Skogh, som gick från att vara en driven servetris till att bli hotelldrottning på självaste Grand hôtel i Stockholm. Wilhelmina föddes 1850 och tog som 12-åring själv båten över till Stockholm för att söka lyckan. Hon får snart arbete i disken på en restaurang, arbetar långa dagar och avancerar snabbt. Hon börjar också studera, fast besluten om att en dag driva en egen rörelse. Då hon är i 20-års åldern flyttar hon upp till Gävle och som 26-åring får hon chansen att inrätta och driva järnvägsrestaurangen i Storvik. Den chansen tar hon och efter 8 års hårt arbete förvärvar hon sin första egna rörelse – järnvägshotellet i Bollnäs. Hon driver sedan flera hotell och drar också på eget bevåg telefonledningar mellan dessa långt innan telefon finns i området, ledningarna skänker hon senare till staten. Den 1 april 1902 når Wilhelmina toppen av sin karriär då hon blir VD för Grand Hôtel i Stockholm. Här kommer hon bl.a. att uppföra Grand Hôtel Royal med Vinterträdgården under åren 1905-09, en för tiden unik festsal som även idag är en verkligt imponerande lokal. Wilhelmina lämnar 1910 Grand och hennes affärer därefter faller inte lika väl ut och hon avlider 1926 tämligen utblottad. Det sägs att hon ändå lever vidare som spöke på Grand där hon ses skymta förbi i korridorerna.